Jeske Kisters

Zeilster Jeske Kisters

Naam       

Jeske Kisters

Geboortedatum      16-04-1993
Woonplaats    Amsterdam
Sport        Zeilen
Sportclub    Maas en Roer & Braassem
Trainer       Sven Karsenbarg, Pepe Bettini
Beste prestatie   2de op ISAF jeugd WK in 29er klasse, wereldkampioen en europees kampioen in 29er klasse 2008, jeugd wereld kampioen in de 470 2012, jeug wereld Kampioen 49-er FX
Ultieme sportdoel   Olympisch Spelen 2016
Sporttop-mentor   Wietske de Ruiter

 

Omdat ik in Brabant ben opgegroeid vragen mensen zich vaak af hoe het kan dat een meisje van de ‘zandbodem’ een sport als zeilen beoefent?! Hier is een vrij simpel antwoord op, mijn ouders hebben altijd een kajuitzeiljacht gehad in Roermond, van kleins af aan gingen we ieder weekend naar de boot. Op mijn zesde ben ik begonnen met optimist varen, in het begin vond ik dit helemaal niet leuk en hartstikke eng!

Op mijn elfde ben ik de Nederlandse selectie gaan varen en ben toen in het Nederlands jeugd team beland. Op mijn dertiende was ik de optimist aardig uitgegroeid, dus toen werd het tijd voor een andere boot.

Samen met Annemiek Bekkering ben ik toen overgestapt naar de 29er, het kleine zusje van de 49er (Olympische discipline voor de mannen). Dankzij o.a. een Argentijnse trainer, die ons alle kneepjes van het vak heeft geleerd. Hebben we aan twee ISAF jeugd WK’s deel mogen nemen en zijn we in januari 2008 wereldkampioen dames geworden in Melbourne, Australië.

Na het goud in Australië lonkte voor mij het Olympische goud. Helaas is de 29er geen Olympische klasse, om die reden was de stap naar de 470 een logische zet. Jammer genoeg hadden Annemiek en ik andere ambities, daardoor hebben we samen de knoop doorgehakt niet meer als team door het leven te gaan. Het zeilseizoen staat op het punt te beginnen en ik weet zeker dat dit een leuk en leerzaam jaar zal worden!

In de 470 zeil ik samen met Rosita Bakker, in ieder geval tot het  EJK in La Rochelle. 

Sportieve zeil groetjes,

Jeske Kisters  

bg_right_1.jpg