Bibian Mentel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibian begon met snowboarden in 1993. De sport sprak haar zo aan dat ze de negen jaar daarna er niet meer mee stopte. Al snel presteerde ze in competatief verband in wolrd cups en kleinere wedstrijden. Ze leek in 2002 ook naar de Olympische Spelen in Salt Lake City te gaan.

Helaas liep het anders dan gedacht. In eerste instantie leek het afscheuren van de enkelbanden haar terug te werpen. Na een moeizaam genzingsproces, kon Bibian eindelijk weer op haar geliefde board plaats nemen. Echter, bij de eerste training zwol haar enkel weer op. De diagnose van het ziekenhuis bleek veel ernstiger dan gedacht. Een plek op haar bot werd gedianosticeerd als botkanker. Toen de tumor niet genas, kwam Bibian voor een keuze te staan. Doorgaan met behandelen, met het gevaar dat de kanker in het bloed kwam, of amputatie. Bibian koos het laatste.

Haar mentaliteit en liefde voor de sport zorgde ervoor dat zij al snel weer op de snowboard stond. Haar eerste NK snowboardcross werd zelfs gewonnen. In 2004 eindigde ze als 2e op de halfpipe. 

De mentaliteit die Bibian kenmerkt zet zij nu om door het aanvoeren van de Mentelity Foundation. Hierbij motiveert zij anderen met een fysieke beperking om extreme- en boardsports te beoefenen. Tevens probeert zij het aangepast snowboarden op het programma van de Paralympics te krijgen. Zij heeft bij de Paralymische spelen van 2014 goud gewonnen.

Bij Sporttop is Bibian gewaardeerd mentor van toptalent.

bg_right_1.jpg