Jolbert van Dijk start crowdfunding voor nieuwe zeilboot

Om zijn vaardigheden aan te scherpen en de denkprocessen tijdens het zeilen nog sneller te laten gaan. Dat zijn de hoofdzakelijke redenen waarom Jolbert van Dijk een nieuwe zeilboot wil. Door middel van crowdfunding hoopt de 22-jarige zeiler genoeg geld op te halen om die nieuwe boot te financieren.

“De crowdfunding is pas net van start gegaan, en het loopt al aardig goed. Ik ben al erg blij met wat ik heb”, begint Jolbert zijn verhaal. Inmiddels is de campagne 10 dagen oud en heeft Jolbert al €1.000 opgehaald. “Ik ben op allerlei manieren bezig om de crowdfunding een succes te laten worden. Zo ben ik actief op social media, plaats ik oproepen in de lokale kranten en vertel ik zelf natuurlijk aan iedereen waar ik mee bezig ben. Ik heb 16.000 euro nodig, dan kan ik een tweedehands boot kopen.” Het Sporttop Talentenfonds ondersteunt Jolbert met 500 euro, voor de rest van het bedrag heeft hij tot 31 december. “Daarna stopt de crowdfundingsactie en hoop ik het geld bij elkaar te hebben. Als dat nog niet het geval is, moet ik dus op zoek naar een andere manier. Hoe ik het dan ga aanpakken, weet ik nog niet. Eerst maar zorgen dat ik het door crowdfunding voor elkaar krijg.” (Klik hier voor de crowdfundingpagina van Jolbert).

Waarom Jolbert een nieuwe boot nodig heeft, legt hij uit. “Die conclusie kwam uit de evaluatie van vorig jaar”, vertelt hij. “Op deze manier kan ik meer varen dan eerst, want het komt er op neer dat ik naast mijn vaste programma nog een extra programma vaar. Zo kan ik mezelf nog meer ontwikkelen. Mijn vaardigheden gaan vooruit en de denkprocessen nog sneller. Het leuke aan de nieuwe boot is dat hij ook kan ‘vliegen’.” Met ‘vliegen’ bedoelt Jolbert dat zijn zeilboot bij bijna compleet boven het water uit kan stijgen. “Slechts twee kleine onderdelen blijven dan in het water, de rest komt boven het water uit. Dat is geweldig.” Dit soort boten kunnen momenteel nog niet meedoen aan de Olympische Spelen, maar dat ziet Jolbert in de toekomst wel veranderen. “De zeilboten worden steeds sneller, beter en blijven zich maar ontwikkelen. De kans is groot dat de ‘vliegende boten’ in 2024 wel mee mogen doen. En dan ben ik hopelijk ook van de partij.”

Van de partij was Jolbert de afgelopen tijd niet op onder meer de Delta Lloyd Regatta. Door een gebroken duim miste hij een aantal grote evenementen. “De blessure kwam op een heel vervelend moment, want het was middenin het wedstrijdseizoen. Eerst wist ik ook niet dat mijn duim gebroken was. Er waren alleen haarscheurtjes te zien.” En dus stapte de inwoner van Lelystad een tijd later weer in de boot. Maar de pijn bleef. “Ik kon niet pijnvrij varen. Op de MRI-scan bleek later dat de duim gebroken was. Het kostte me in totaal vier maanden. Maar nu ben ik weer helemaal pijnvrij en gelukkig weer volop aan het zeilen. Hopelijk kan dat binnenkort ook in een nieuwe boot.”


12143287_517992591698402_2461434960807912462_n

bg_right_1.jpg