Mentor Merijn over zwemmer Olivier: “Een nuchtere jongen met een mooi vooruitzicht”

Het nieuwste Sporttop-koppel Olivier van der Voort (paralympisch zwemmer) en zijn mentor Merijn van Oijen (voormalig roeier) heeft elkaar pas twee keer gezien, maar talent en mentor hebben al een goede indruk van elkaar. Olivier kijkt ernaar uit om samen werken met Merijn, die klaar staat om hem op alle gebieden te ondersteunen. Het koppel ontmoette elkaar begin september voor het eerst en dat was vooral voor Olivier anders dan verwacht. “Ik had alleen maar een gezicht gezien op Whatsapp en had Merijn toch een stuk groter ingeschat. Het was een leuk gesprek en ik ben ervan overtuigd dat ik veel van hem kan leren.” Merijn: “Het was een gezellige meeting, we hebben een paar uur rustig gepraat. Olivier is een aardige jongen met een nuchtere kijk op het leven. Hij is voor zijn leeftijd al heel volwassen.”

Die volwassenheid kreeg Olivier ook door zijn bijna-doodervaring, toen hij door zijn paard 3,5 kilometer werd meegesleurd en in een sloot belandde. “Ik vind het verschrikkelijk voor Olivier dat hij dit heeft meegemaakt”, vertelt Merijn. “Maar hij is er heel open over en dat vind ik heel knap.” Olivier: “Je kunt er een probleem van maken, maar daar schiet je niks mee op. Beter is om er nuchter naar te kijken en verder te gaan met je leven.”

“Ik zie Olivier dus ook niet als iemand met een beperking, maar gewoon als sporter. Ieder mens heeft zijn beperkingen. Olivier is door deze gebeurtenis meer mens geworden”, gaat Merijn verder. “Hij heeft een duidelijke mening en weet wat hij wil. Ik geef hem slechts adviezen. Ik moet voorzichtig zijn met dat ik hem geen woorden in de mond leg en moet vooral niet oordelen. Mijn rol is nieuwsgierig zijn en af en toe lastige vragen stellen. Dat geeft hem dan stof tot nadenken, waardoor hij tot de beslissingen komt. “

Olivier denkt dat de hulp van Merijn zeker van pas gaat komen. “Ik zit nu in een traject dat ervoor moet zorgen dat ik de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro bereik. Daarvoor train en slaap ik in Amersfoort in plaats van in Heerenveen. Alles is nieuw voor me. En dan ga ik hem vast en zeker nodig hebben. Het is fijn dat ik iemand heb die me kan helpen en begeleiden op weg naar Rio.” Merijn vervolgt: “Ik kijk ernaar uit om Olivier te begeleiden. Ik vind het leuk om met jonge sporters te werken en ze te helpen waar dat nodig is. Ik ben al eens eerder mentor geweest, ook op privévlak. Het is dus niet helemaal nieuw voor me. Het wordt een fijne samenwerking, dat is zeker. En bovendien heeft Olivier met Rio de Janeiro een mooi vooruitzicht.”

1. Olivier en Merijn

bg_right_1.jpg