WK-goud voor zeilster Maxime Jonker

Het waren loodzware dagen voor Maxime Jonker in Medemblik, maar haar inspanningen waren niet voor niets. Op het WK Laser Radial onder 21 jaar greep de zeilster op de laatste van de zes dagen het goud, een fantastische prestatie. Voor Maxime is het nu even bijkomen, vervolgens gaat ze weer trainen om ook het aanstaande NK in Medemblik te winnen. “Ik zit nu middenin een periode van twee weken rust, dat is wel even lekker. Daarin doe ik ook echt weinig. Ik ga niet zeilen en doe ook niet aan krachttraining”, begint Maxime. “Pas op 7 september ga ik me bezighouden met het NK. Dat wil ik ook erg graag winnen.”

Het WK Laser Radial in Medemblik duurde dus zes dagen, daarna had Maxime het ook wel gehad. “Het was een spannende week. Op de laatste dag stond ik gelijk met de Noorse Line Flem Høst, met nog drie races te gaan. Toen ik eenmaal met het goud in mijn handen stond, was ik blij dat het afgelopen was. Ik was er een beetje klaar mee. De overwinning kwam me zeker niet aanwaaien, ik heb er hard voor moeten werken.”

Maxime ging in Medemblik goed van start met een zege en een tweede plek, maar moest toezien hoe de Noorse weer inliep en voor de laatste dag op gelijke hoogte kwam. “Die avond was ik best wel gespannen. Ik stond eerste, maar ook tweede. Dat was niet fijn. Maar toen bedacht ik me dat ik gewoon goud kon gaan halen en dat koste wat het kost ook moest doen. Ik heb goed geslapen en was fit op het juiste moment.” In de finaleraces maakte Maxime dit waar door in de eerste twee races voor haar Noorse concurrent te eindigen en een aardig gaatje te slaan. In de derde race kon ze daardoor rustig naar de gouden medaille zeilen. “De laatste race was niet mijn beste, maar het was toen eigenlijk al zo goed als beslist. Ik was wel heel blij met de overwinning. Ik had van te voren verkondigd dat ik op het podium moest gaan eindigen en wilde winnen. Het gaf me een voldaan gevoel dat ik mijn doel heb bereikt en heb waargemaakt wat ik heb gezegd.”

Voor het WK -21 was ze een van de favorieten, een groot verschil met het WK Senioren in Oman, waar Maxime in november aan deel zal nemen. ”Dat ik in Medemblik zou winnen, lag wel in de lijn der verwachtingen. Maar straks in Oman ben ik weer een ukkie. Daar is een overwinning ook niet het doel. Ik wil zo ver mogelijk komen en me meten met de wereldtop. Ervaring opdoen, dat is in Oman het belangrijkste.”

1. Maxime

bg_right_1.jpg