Unieke prestatie Marieke Keijser: Eerste skiffeuse met goud op WK

Nog nooit won een Nederlandse skiffeuse goud op een WK. Tot 8 augustus 2015. Roeister Marieke Keijser kwam met haar skiff als eerste over de finish in Rio de Janeiro en veroverde goud op het wereldkampioenschap voor junioren. Een fantastische prestatie, die haar voor altijd zal bijblijven. “Ik huilde niet van geluk, maar lachte alleen maar en deed vreugdedansjes.”

Op de olympische baan in de Braziliaanse stad had Keijser pittige concurrentie, uit onder meer Griekenland en Bulgarije. Toch kwam ze negen seconden eerder dan de Griekse skiffeuse over de finish. En dan te bedenken dat ze terug moest komen van een achterstand. “Ik weet van mezelf dat mijn starts langzaam zijn. Ik maakte me dus niet druk om het gaatje, waar dat wel voor de hand zou liggen. Je kunt je tijdens het roeien namelijk heel snel gek laten maken”, vertelt Marieke. “Maar ik voelde al in de boot dat ik ging winnen. Je ziet het duidelijk als het bij anderen mentaal knakt en ze opgeven. En dan wordt de achterstand snel groter. Maar negen seconden voorsprong is in het roeien wel erg veel.”

Na afloop kreeg Marieke de gouden medaille, waar ze zeer blij mee was. “Op dit toernooi telde maar één ding en dat was goud. Vorig jaar had ik brons, nu moest en zou ik goud halen. Ik spreek dat soort dingen niet zo snel van te voren uit, maar ik wilde het heel graag. Ik roeide een perfecte race en wist al snel dat ik zou gaan winnen. Toen ik uit de boot stapte, bleef ik vrij nuchter. Je zou denken dat huilen bij het winnen van een WK hoort, maar dat deed ik niet. Ik lachte alleen maar en deed vreugdedansjes.”

Hoewel Marieke zelf vrij rustig bleef, was de gekte bij aankomst in Rotterdam enorm groot. “Ik werd in een limousine opgehaald en daarmee naar mijn roeivereniging gereden. Dat was wel heel speciaal. Vervolgens hebben we het uitgebreid gevierd, net als in Rio de Janeiro. Het WK was vervroegd begonnen omdat er storm was voorspeld. En dus hadden we na de laatste dag nog een dagje over om even goed te genieten.”

Nu Marieke weer terug is in Nederland, begint ook voor haar het normale leven. De focus legt ze op de middelbare school, want er breken belangrijke tijden aan. “Ik ga mijn examenjaar in en ben van plan daar vol voor te gaan, ik wil het vwo graag goed afsluiten. Ik heb overwogen om er langer over te doen, maar nu toch besloten om het dit jaar af te gaan ronden.”

Naast het vwo heeft Marieke nog stille hoop op een snelle terugkeer in Rio, volgend jaar zijn daar de Olympische Spelen van 2016. “De kans is heel klein dat ik mee kan doen, want er is maar één nummer waar ik voor in aanmerking kom. Ik ben een lichte dame en dan zou ik alleen deel kunnen nemen aan de dubbel. Ik ga er daarom niet vanuit dat het lukt. Toch hoef ik alleen maar iemand te vinden met wie ik hard kan roeien en dan is alles mogelijk!”

2.Marieke

bg_right_1.jpg