Jeske Kisters pakt goud bij het WK junioren 49er-FX

Jeske is nog niet bijgekomen van haar wereldtitel of ze is al weer aan de slag op het sportcentrum Papendal. Ze bevindt zich daar voor een mentaal trainingskamp, waarbij dit jaar het onderwerp ‘eigenaarschap’ centraal staat. Gelukkig voor Jeske, geen fysieke opdrachten maar vooral veel denkwerk. Tussen haar drukke schema door, maakt zij ook tijd vrij om met Sporttop even terug te blikken op haar geweldige toernooi in Duitsland. Zij behaalde namelijk samen met haar maatje Josca de wereldtitel bij het WK onder de 23, iets wat zij van te voren nooit hadden verwacht.

Na de moeilijke periode van haar burn-out, had Jeske er voor gekozen om het zeilen even links te laten liggen. “Ik heb vorig jaar mijn bachelor gehaald, vervolgens heb ik 3 maanden in een ziekenhuis in Afrika gewerkt. Toen ik terugkwam had ik wel erg veel zin om weer te gaan zeilen.” Als het Watersportverbond aan Jeske vraagt of zij mee wilt op trainingskamp, zegt zij hier dan ook geen nee tegen. “Ik vond het zo leuk na het trainingskamp, dat ik weer vol voor het zeilen ben gegaan.”

Het geluk zat echter niet aan Jeske haar zijde want al snel kreeg zij te maken met een blessure aan haar knie. Een stukje kraakbeen was van de knie van Jeske afgeketst. Een heftige knieblessure waarvan zij op dit moment nog steeds niet volledig is hersteld. De knieblessure zorgde ervoor dat Jeske niet veel trainingsuren kon maken voorafgaand aan het WK. “We hebben maar 35 tot 40 dagen training erop zitten, dit is erg weinig.” Jeske geeft aan dat de kracht van de mini-campagne is dat zij het effectief hebben ingedeeld. “We gingen zeker niet technisch het beste over het water, maar wel het slimste. Met de ervaringen die ik al had in het zeilen, kon ik met mijn mentaliteit ver komen in het toernooi”. De eerste dag van het WK hadden ze de perfecte weercondities geeft Jeske aan. “De condities waar ik goed in ben, een medium draaierige wind. Op dat moment heb ik een goed overzicht en weet ik van mezelf dat ik sterk ben.”

Jeske is pas net begonnen met haar nieuwe zeilmaatje Josca en ze zijn nu al een gouden duo. Josca vaart al langer in een 49er-FX waardoor zij met haar ervaring goed aansluit bij Jeske. Voor Jeske is het een nieuwe boot waarbij zij nu ook aan het sturen is, in plaats van bemannen. “Daarin kon Josca mij heel erg helpen, zij had veel meer ervaring. Mijn inbreng was een stukje professionaliteit en het mentale, dus het winnen van de wedstrijden met de juiste strategie.”

Begin van het jaar hadden ze nooit verwacht al een gouden medaille te winnen op het WK. Het was een korte campagne, opgezet tot het jeugd WK. “Voor mij ook om te kijken of ik het zeilen weer leuk zou gaan vinden. Vooral door de zware periode van de burn-out vind ik het erg belangrijk dat dit niet weer gebeurt.“ Uit Jeske haar woorden blijkt dat ze het zeilen weer heeft gevonden en er ook met plezier over kan praten. “De komende periode wordt plannen maken. Ik weet van mezelf dat ik het weer helemaal leuk vind, ik wil door! Ik ging met een grote glimlach over de finish, dit was bij mijn andere WK’s toch anders. Zo hoort het te voelen als je wereldkampioen wordt.”

Naast het zeilen heeft Jeske ook een grote passie om arts te worden. Echter heeft zij van haar burn-out geleerd dat het voor haar niet samen gaat met zeilen. “Ik wil altijd het maximale ergens uit halen. Ik heb nu besloten om echt voor het zeilen te gaan en mijn master staat in de wacht.” Over 2 weken gaat Jeske samen met het Watersportverbond kijken hoe zij de campagne kunnen inrichten naar de Olympische Spelen van 2020. “Belangrijk dat Josca en ik dezelfde waarden en normen hebben. Kijken of het verbond ons kan helpen op weg naar 2020. Erg spannend dus!”

4. Jeske
Links Josca Hummel en rechts Jeske Kisters

bg_right_1.jpg