Esther Deden naar wereldkampioenschappen in Kopenhagen

Eind juli ging het grote avontuur voor Esther Deden van start in Kopenhagen. Daar vonden namelijk de wereldkampioenschappen boogschieten plaats. Inmiddels heeft Esther al genoten van haar welverdiende vakantie in Londen en is het WK alweer meer dan een maand achter de rug. Het WK was voor Esther van korte duur, ze werd na haar eerste partij op het onderdeel recurve uitgeschakeld. Ze geeft aan dat iedereen tevreden is over haar resultaat, echter kijkt zij daar zelf anders naar. “Individueel had ik een redelijk goede score. Bij het mixed team event daarentegen miste we 7 punten om ons te ranken voor een top 16. Omdat ik een misser had gemaakt, kwamen we precies 7 punten te kort. Dit vond ik erg zuur.” De individuele score van Esther wordt gekoppeld aan de score van de beste Nederlandse heer. Deze 2 scores vormen samen de uiteindelijke score van de mixed teams.

Het was voor Esther de eerste keer dat zij na 2 dagen al klaar was tijdens het toernooi. “Ik vond het erg raar om al zo snel klaar te zijn. Natuurlijk is dat jammer, maar ik ben erg blij met de manier waarop ik heb kunnen schieten.” Esther is het afgelopen jaar bezig geweest met een mind-set training. De filosofie van de training is ‘aardige ogen en goede fouten’. Esther vertaalt dit naar plezier hebben in het boogschieten en voor haar zelf niet te serieus nemen. “Ik ben erg blij dat ik dit op het WK heb kunnen doen, op deze manier veel plezier gehad in het schieten.

Esther vindt het vooral erg jammer dat ze niet hebben kunnen doen waar ze als team op gehoopt hadden. “Achteraf hadden we niet meer kunnen verwachten van het team en moeten dan ook tevreden zijn. Toch had ik meer gewild.” Er hebben in het team ook wijzigingen plaats gevonden, die veel impact hebben gehad geeft Esther aan. “We zitten met z’n allen in een ontwikkel traject richting Tokio. Individueel wilden we wel allemaal voor Rio gaan, maar dit is toch te vroeg. Volgend jaar hebben we daar nog kansen voor, maar dit wordt moeilijk.” Het is voor Esther nog de vraag of ze mag deelnemen aan het laatste kwalificatie toernooi voor de Olympische Spelen van 2016. Daarvoor moet zij eerst deelnemen aan de Europese Kampioenschappen. “Het EK is eigenlijk een aanvullende eis. Wanneer we het EK niet halen, heeft het ook geen zin om naar het kwalificatietoernooi te gaan. Je hebt dan niet aan deze aanvullende eis voldaan.”

Volgende week dinsdag vinden de finales plaats van de nationale series. Dit is voor Esther eigenlijk de volledige afsluiting van het outdoor seizoen. “Ik vind het altijd erg moeilijk om mezelf op te laden voor een nationaal toernooi. Alle hoogtepunten van het seizoen heb ik gehad.” Esther is er natuurlijk volgende week gewoon bij. Ze gaat proberen zich daar ook nog even toe te zetten. “Ik kan na deze wedstrijd mij volledig gaan richten op de studie en rustig aan gaan werken naar het volgende seizoen.”

5. Esther

bg_right_1.jpg