Rinka Duijndam over mentor Eline: “Ze gooit me gewoon in het diepe”

Het Sporttopkoppel Rinka Duijndam-Eline Coene staat nog in de kinderschoenen, maar is nu al een succes te noemen. Handbalster Rinka kan met al haar vragen over lastige keuzes en situaties terecht bij haar mentor Eline. En daar is de 17-jarige keepster zeer blij mee. “Eline vertelt me niet wat de beste keuze is, maar zorgt ervoor dat ik de beste keuze maak.”

Het duo ontmoette elkaar voor het eerst in mei en direct klikte het tussen de twee. “Het eerste gesprek was meteen lachen”, herinnert Rinka zich nog. “Ik ben een pratertje, maar dat is Eline gelukkig ook. Wat dat betreft passen we goed bij elkaar.” Eline denkt er net zo over. “Rinka is een vrolijke en enthousiaste meid. Ze is extravert een weet al goed wat ze wil. Ik hoef haar eigenlijk alleen maar te begeleiden en te helpen bij het maken van keuzes.”

Behalve Eline heeft Rinka ook haar handbalcoaches en haar ouders die adviezen geven. “Mijn trainers helpen me ook, maar hebben altijd hun mening klaar. Zij kiezen voor de handbalwereld”, vertelt ze. “Mijn ouders zijn heel beschermend. Kun je wel op jezelf wonen? Moet je niet een jaar wachten met het buitenland? Ze willen dat me niets overkomt. Eline staat wat verder van mij af en is daardoor heel objectief.

“Uiteindelijk moet Rinka natuurlijk zelf beslissen”, vervolgt Eline. “Door te sparren met mij, vindt ze vanzelf het antwoord. Ik vraag bijvoorbeeld aan haar waar Rinka het best bij voelt, wat ze het liefste wil. Ik laat haar dingen opschrijven en zeg dat ze de voor-en nadelen moet afwegen.” Rinka: “Meestal weet ik het antwoord al redelijk snel en denk ik: Oh ja, dat wist ik wel. Het sparren met Eline zorgt zo voor een extra bevestiging en dat is heel fijn.” Een van de onderwerpen waar Rinka zo’n bevestiging van Eline voor nodig had, was bij het kiezen tussen blijven op de handbalacademie op Papendal of spelen bij haar club HV Quintus. Rinka koos voor Papendal. “Eline heeft me heel goed geholpen hierbij. Het was een hele moeilijke keuze voor me, maar dankzij haar werd het simpeler dan ik had gedacht.”

Eline maakt de wereld van Rinka dus ook iets eenvoudiger, waardoor de doelvrouw soms net dat nodige stapje extra durft te zetten. “Ik twijfelde om moeite te doen voor een bijbaantje, waarvan ik dacht dat ik die toch niet zou krijgen. Maar Eline zei: ‘Gewoon proberen. Dat lijkt je toch leuk? Wie weet wat eruit komt.’ Ik werd het niet, maar ben toch blij dat ik het heb gedaan. Een keer nee te horen krijgen is ook wel eens goed. Eline gooit me gewoon in het diepe en laat me dingen doen waarvan ik dacht dat ze niet haalbaar waren. Ik ben daarom zeer blij dat ze mijn mentor is.

Rinka

bg_right_1.jpg