Niels Broekhuizen en Maxime Jonker zeilen beide boven verwachting tijdens EK

Van 17 t/m 24 juli vonden de Europese Kampioenschappen zeilen plaats in het Deense Aarhus. Een Europees kampioenschap senioren voor de eenpersoons klasse in het zeilen, onderverdeeld in de categorieën laser standard en laser radial. Sporttop talenten Niels Broekhuizen en Maxime Jonker waren beide aanwezig en hebben een goede stap gezet richting de Wereld Kampioenschappen Laser onder de 21 in Medemblik, die plaats vinden van 17 t/m 22 augustus.

Niels zeilde op de eerste dag tweemaal naar een derde plek wat hem uiteindelijk een tweede plek in het eindklassement opleverde. “Ik was van tevoren erg scherp en het zeilen ging goed. Ik zat lekker in me vel en ik durfde duidelijke beslissingen te nemen op het water”. Echter zorgde de weersomstandigheden er voor dat Niels dit niet kon volhouden. De wind werd heftiger naarmate het evenement vorderde. “Op dat moment ga ik twijfelen. Wanneer je niet meer vol voor je beslissingen gaat, merk je dat je te kort gaat komen. Vooral wanneer je zeilt met de beste van Europa, kan je jezelf geen fouten permitteren”.

Het gehele seizoen heeft Niels naar zijn idee nog niet laten zien wat hij in huis heeft. Hij had daarom ook bij het EK geen grote verwachtingen van zichzelf. “Ik heb wel het gevoel dat het er in zat. Gedacht dat ik met de beste 20 van Europa mee zou kunnen, maar elke keer zat ik ver van deze resultaten”. Begin deze maand heeft Niels getraind in Rio met Marit Bouwmeester, wat ook veel energie heeft gekost. Uiteindelijk heeft het toch geresulteerd in een 26e plaats bij het EK. “Van tevoren zou ik hier zeker voor tekenen omdat ik het gehele seizoen nog niet zo goed heb gevaren. Maar gedurende de week heb ik toch aardig wat foutjes gemaakt, dit koste mij veel plekken. Achteraf denk je toch dat er meer in had gezeten.”

Ook Maxime Jonker kan terugkijken naar een geslaagd evenement. Net als voor Niels, was dit ook voor haar niet het belangrijkste evenement van het jaar. Het prestatie evenement zal voor beide zeilers over 2 weken plaats vinden in Medemblik, tijdens het WK onder de 21. Ondanks dat het geen prestatie evenement was heeft Maxime hier wel een goed resultaat neergezet. “Ik had geen doel voor mezelf neergezet omdat ik hier niet wilde knallen. In de top 25 belanden, zonder daar al te veel mee bezig te zijn, zou ik wel erg goed vinden.” Maxime zag het EK vooral als een leermoment. Het waren lastige omstandigheden voor de zeilers. Naast de lastige omstandigheden kreeg zij de kans om te zien hoe de andere senioren het oppakte en zo ook te leren van de oudere en ervaren zeilers.

Met de zware weeromstandigheden tijdens het evenement is het belangrijk om goed van start te gaan. “Bij het maken van een klein foutje met deze omstandigheden, kom je al snel achter te liggen. Dan ga je achter de feiten aan lopen. Wanneer je meteen voor ligt is het gemakkelijker, omdat je elke klap goed opvangt en meevaart in het veld. Mijn start ging helaas best wel slecht”. In Medemblik tijdens het WK staat Maxime op de startlijn met een iets minder sterk veld en heeft zij er meer vertrouwen in. “Ik stond nu op de startlijn met best wel veel ‘brutale chicks’, in Medemblik is het onder de 21 en zal er minder hard gevochten worden voor een plek.”

Maxime is ook erg enthousiast over het feit dat het WK zal gaan plaats vinden in Nederland. “Natuurlijk altijd erg leuk om naar een warm land te gaan, maar een keer thuis blijven is ook fijn.” Zowel Maxime als Niels kijken beide met een goed gevoel terug naar het EK en hebben het nodige zelfvertrouwen opgebouwd voor het WK onder de 21.

Niels

bg_right_1.jpg