Net geen podium plek voor Bart van Nunen tijdens het EK onder 23 jaar

Zondagochtend 10 uur en Bart van Nunen heeft alweer flink wat kilometers in de benen. Na de Europese Kampioenschappen atletiek onder 23 jaar heeft Bart een rust periode gehad, maar inmiddels is hij weer rustig aan het opbouwen. Op deze sombere zondagochtend maakt Bart tijd om samen met Sporttop terug te kijken naar zijn prachtige prestatie op de EK in Tallinn. Bart is bij de EK, als een van de jongste deelnemers, net buiten het podium gefinisht op de 10.000 meter.

Meer dan ooit had Bart de wil om te presteren. Beter dan ooit waren de benen, maar ook erger dan ooit waren zijn zenuwen aanwezig. “Ik wist uit mijn trainingen dat ik veel sterker was dan vorig jaar, maar je weet nooit hoe een race verloopt. De opkomst in Tallinn was erg sterk en daarnaast werd er al het gehele jaar door iedereen erg goed gelopen”. Voorafgaand hoopte Bart te eindigen in de top 8 klassering. Als we hem voor de EK zouden vertellen dat hij 4e kon eindigen, dan had hij daar zeker voor getekend. “Ik heb nu jongens verslagen waarvan ik van tevoren dacht dat zij wel een tandje sterker zouden zijn. Maar toch is het jammer om net naast een medaille te grijpen”.

Bart ging goed van start, niet te hard en rende zich in de eerste kilometer bij de voorste 10 atleten. In de laatste ronde liep hij op positie 4 met een Russische jongen achter zich en een Israëliër voor zich. “De Rus hijgde enorm en liep vooral op kracht, je denkt hij heeft het niet lang meer. Toen hij van ons wegliep had ik het gevoel dat de Israëliër, vanwege zijn snelle tijd, het gat zou dichten, maar dit gebeurde niet”. Vanaf dat moment is Bart het gaan overnemen, maar helaas was het al te laat. “Misschien als ik direct achter hem had gezeten en niet alleen tegen de wind in aan het lopen was, er nog zicht was op de bronzen medaille.” Wanneer Bart terug kijkt naar dit moment vindt hij het erg zonde dat hij het niet geprobeerd heeft en niet is meegegaan. Het bleef uiteindelijk nog steeds heel erg lastig om voorbij zo’n sterk deelnemersveld te komen.

Bart kan nu positief terug kijken op de EK en is erg tevreden over zijn resultaat. In een persoonlijk record van 28:59:90 kwam hij als 4e over de finish. Hiermee kan Bart terug kijken op een succesvol seizoen met pieken en dalen. Het begon wat vervelend met zijn studie, maar met de juiste keuzes heeft dit toch geleid tot geweldige resultaten. Op dit moment volgt Bart een HBO studie Bedrijfskundige informatica. “Je merkt wel een groot verschil met Econometrie aan de Universiteit, maar verder vind ik het wel een erg interessante opleiding”. Misschien had Bart zijn vorige studie wel leuker gevonden, maar naast studeren speelt sport natuurlijk een grote rol in zijn leven. “Ik kon er niet van genieten omdat het niet goed ging met mijn sport. Ik heb geen spijt van deze keuze, op dit moment ben ik heel erg tevreden over hoe alles is gelopen.”

Bij het maken van deze beslissingen heeft Bart veel te danken aan zijn mentor Bastiaan Tamminga. “Mijn mentor heeft er voor gezorgd dat wanneer het even minder gaat, ik zelf leer inzien waar het lek zit en hoe ik dat moet oplossen. Ook de manier waarop ik tegen wedstrijden aankijk is door hem erg veranderd. Ik ben veel meer relaxed voor een wedstrijd.” Bart geeft aan dat hij het ook erg fijn vindt om af en toe zijn ei kwijt te kunnen bij zijn mentor, wat natuurlijk ook een erg goed gevoel is!

Mocht je Bart graag een keer live in actie willen zien. Volgend jaar vinden de Europese Kampioenschappen voor senioren plaats in Amsterdam. Bart zal hier aan deelnemen, dus zeker een aanrader om alvast in je agenda te zetten!

Bart

bg_right_1.jpg