Kyle Stolk van start op het WK in Kazan, “ik ga zo hard mogelijk zwemmen, ik heb niks te verliezen”

Tijdens de Swim Cup in Eindhoven zwom Kyle Stolk zijn limiet op de 200 meter vrije slag voor de WK in Kazan. Gezien zijn leeftijd gold er voor hem een soepelere limiet, de zogenaamde A-limiet van de bond FINA. Hier heeft hij hard voor moeten vechten in Eindhoven! “Pff wat was het zwaar. In de laatste meters heb ik alles gegeven en uiteindelijk was het gelukkig genoeg”, aldus Kyle na zijn 200 meter in Eindhoven. Op dat moment voelen de Wereld Kampioenschappen in Kazan nog ver weg, maar inmiddels zijn deze al in volle gang.

Als voorbereiding op de WK hield de WK-ploeg van 19 tot en met 29 juli een trainingskamp op Mallorca. Het trainingskamp wordt voornamelijk gehouden om af te bouwen, uit te rusten en iedereen volledig klaar te stomen voor de WK. De juiste temperaturen en een gezellig team maken het voor Kyle een geweldige week. “De sfeer in het team zit er goed in, iedereen heeft er zin in. In Kazan gaan we knallen met z’n alle”. Ook de trainingen gaan erg goed bij Kyle, wat natuurlijk zorgt voor het nodige zelfvertrouwen. “Ik voel me sterk en ik voel me fit. Ik heb er ongelofelijk veel zin in”.

In Mallorca gaat elke dag rond half 8 Kyle zijn wekker voor de ochtendtraining, na deze sessie kan er worden uitgerust om vervolgens in de middag weer te trainen. Er wordt daadwerkelijk nog wel veel getraind. Volgens Kyle is het de bedoeling om in de training de juiste focus te krijgen voor de wedstrijd in Kazan. “Je hebt eigenlijk alles al gedaan wat je kan doen, er worden geen grote stappen meer gemaakt”. Op 29 juli vliegt Kyle Stolk naar Kazan om daar op zaterdag 30 juli in de nacht aan te komen. De series van de 200 meter vrije slag zullen maandagochtend daarop plaatsvinden. Dit betekent dat Kyle nog het gehele weekend heeft om de laatste voorbereidingen te treffen voor zijn race. Deze voorbereidingen zullen voornamelijk bestaan uit veel uitrusten, een baantje zwemmen en wat series kijken.

Met zijn 19 jarige leeftijd zal Kyle het moeten opnemen tegen de senioren zwemtop van de wereld. “Ik verwacht niet direct een finale te zwemmen, want het is ook mijn eerste WK. Ik ga wel zo hard mogelijk zwemmen, ik heb niks te verliezen. Daarnaast heb ik de startlijsten ook niet gezien, dus weet ik niet wie er mee gaan doen. Het wordt een wedstrijd waarin alles kan gebeuren”.

Kyle heeft voor zijn eerste WK geen hele grote verwachtingen en wil vooral alles laten zien wat hij in huis heeft. “Ik ben tevreden als ik weet dat ik alles heb gegeven en niet achteraf denk dat ik het anders had moeten doen. Ik wil de perfecte race zwemmen en alles uit mezelf halen”. Kyle kwalificeerde zich in een tijd van 1.48:00 en zou hier uiteindelijk wel stappen in willen maken. “Een 1.47 (laag) zwemmen, dat zou fantastisch zijn. Mocht ik in Kazan een 1.47 (half) zwemmen en weten dat ik alles heb gegeven, dan zou ik daar ook zeker tevreden mee zijn.

Kyle

bg_right_1.jpg