DNA van Sporttop

Sporttop laat talenten groeien! Sporttop heeft aandacht voor talent.

Het begeleiden van het Olympische en Paralympische topsporttalent heeft vanaf het begin centraal gestaan bij Sporttop. De invulling daarvan mag gedurende de jaren verfijnd zijn maar het fundament van de organisatie is altijd gelegd door de wil om talenten (en ouders) op functionele wijze te ondersteunen.

Sporttop realiseert zich dat het bedrijven van topsport niet alleen puur het beoefenen van een sportactiviteit is. De ontwikkeling naar de status van topsporter en het realiseren van een succesvolle carrière in de topsport vraagt meer. Hier staat niet iedere supporter, coach, bond en begeleider bij stil. Om top te zijn in de sport, dien je ook top te zijn als mens. De kwaliteiten als mens kunnen de doorslag geven of je de top haalt of niet!

Sporttop richt zich bij de talentbegeleiding dan ook niet alleen op het stimuleren van de sportprestaties maar ook op het ontwikkelen van de mens achter het sporttalent. Op deze wijze kan Sporttop bijdragen aan het totaal ontwikkelen van het talent zodat hij/zij ook na zijn sportcarrière een goede aansluiting vindt bij de maatschappij.

Presteren is niet alleen een kwestie van fysiek top zijn, maar ook het vinden van de balans tussen de verschillende rollen die de mens vervult. Als talent, als sporter, als kind, als student en ga zo maar door.

De ondersteuning die Sporttop biedt komt van (oud-)topsporters, de mentoren, het kapitaal van Sporttop.  Zij brengen ervaring en kennis mee die anderen niet aan talenten zouden kunnen overbrengen. Door de ervaring en kennis te delen middels de één op één relatie met het talent (cross-sport), krijgt het talent de kans om zich verder te ontwikkelen. Er worden ervaringen gedeeld van topsporter tot toptalent. Dit gaat niet alleen om sport gerelateerde zaken, maar juist ook om maatschappelijke zaken. De mentoren zijn getraind om de talent de juiste vragen te stellen en op deze wijze het talent zijn eigen route te laten kiezen. Ook het netwerk van de mentor kan ingezet worden voor het talent.

De mentoren zelf krijgen een ontwikkeltraject aangeboden, waardoor zij een nog betere mentor worden en de vaardigheden welke zij leren zijn ook in het dagelijks leven zeer toepasbaar.

De talentbegeleiding door mentoring en facilitaire ondersteuning moeten de sportieve prestaties stimuleren. Maar voor Sporttop zijn deze sportprestaties niet alleen leidend. De persoonlijke overwinning die een talent haalt in zijn of haar privé leven en de groei als persoon zijn ook waardevol. Het gaat tenslotte ook om de mens achter de sporter.

 

Sporttop Faseplan

bg_right_1.jpg