Robert Bouten

Mijn roots liggen in Brabant, ik ben geboren in Oss en opgegroeid in Eersel. Voordat ik ging kanoën heb ik jaren lang op atletiek gezeten en daarnaast ook wat getennist. Vakanties bracht ik het liefst in de bergen door, spelend aan een meertje of riviertje.

Op basisschool 't Busseltje kwam ik in groep zeven via een vriendje in aanraking met de kanosport. Op de Volmolense Kano Club (VKC) raakte ik al snel enthousiast voor de sport waar de jaren daarna veel voor moest wijken. Op de VKC vond ik een omgeving waarin ik mijn sportieve ambities kwijt kon. De Nederlandse top was dagelijks aanwezig voor training en verschillende toptrainers stonden aan de kant voor begeleiding. Zo vond ik een omgeving met kennis, inspiratie en motivatie om snel naar een hoog niveau te groeien.

In 2000 maakte ik mijn debuut op het junioren WK in Bratislava. Twee jaar later eindigde ik als 8e in de finale van mijn laatste junioren WK. Dit jaar was tevens mijn debuut in het seniorencircuit bij de World Cup in Praag. Twee moeilijke jaren volgden waarin ik buiten de seniorenselectie viel en op mijzelf aangewezen was. Dit zette mij aan tot professionalisering; het opzetten van een website, meer buitenlandse stages, en het vinden van sponsoren om de buitenlandse stages te bekostigen.

In 2005 betaalden deze inspanningen zich terug en kwalificeerde ik me als eerste voor het Nederlands team. Een succesvolle WK-start en mijn eerste Nederlandse titel volgden en mijn eerste Word Cup finale behaalde ik een jaar later. In 2007 zette ik de eerste stap naar de Olympische Spelen van Beijing waar ik in 2008 menigeen verraste met een fantastische 9e plaats in de finale.

Met de inspiratie van Beijing heb ik hard doorgetraind naar London. Dit is een belangrijke leerweg geworden met vele hobbels als blessures aan pols en schouder. Uiteindelijk miste ik op het WK in Bratislava (2011) op één plaats na een startplaats voor de Spelen van London. Het seizoen van 2012 heb ik na de World Cup in Seu d'Urgell vroeger dan gebruikelijk bëindigd om in Delft met de master Management of Technology te starten waaraan ik nu aan het afstuderen ben.

Bij Sporttop begeleid ik als mentor windsurfer Kiran Badloe.

(Bron: www.robertbouten.nl)

bg_right_1.jpg